SPORT

Daruri pentru greci

Zeii grecilor trăiesc încă! Cum altfel putem explica această calificare a Greciei, demnă de o tragedie antică, cu niște fotbaliști africani în rolul celor învinși în ultima secundă? Soarta ursită nu a putut fi modificată nici măcar de „sindromul Toure” – tăria și ambiția fraților Yaya și Kolo Toure, care s`au încăpățânat să rămână în Brazilia și să lupte pentru fotbal în loc să meargă să`și plângă durerea aparută în urma decesului fratelui lor mai mic.

Printre ultimele echipe europene ajunse la mondial, Grecia a retrăit parcă într`un stil modern cele 12 munci ale lui Hercule, pentru ca în final să se bucure datorită noilor gemeni ai golului, Samaris și Samaras. Accidentările a doi jucători în primele 20 de minute ale meciului, cele 3 bare, care lăsau impresia că toate porțile li s`au închis grecilor, rezultatul nefavorabil la pauză din celalalt meci al grupei – 1-1 între Columbia și Japonia – nu au reușit să oprească Grecia din drumul către optimi.

Cu siguranță că la faza din ultimul minut, când Grecia a dat golul victoriei sale, și lui Piturcă i`a ieșit un zâmbet ștrengăresc. Victoria Greciei atenuează eliminarea României la baraj și justifică oarecum și un eventual eșec repetat în următoarea campanie a naționalei, care începe peste două luni și jumătate, tot cu un meci împotriva Greciei.

N`ar fi corect totuși dacă nu am lega calificarea Greciei și de faza în urma căreia arbitrul a dat un penalty după reguli care par să aibă sens doar în Ecuador. Domnul cu fluier a rămas atât de impresionat de modul neîndemânatic în care Samaras a dat cu piciorul în pământ, încât ivorienilor le va sta în coastă multă vreme momentul care a decis eliminarea lor de la acest mondial.

Nu e un caz excepțional. În 2002 un alt arbitru ecuadorian, faimosul deja Byron Moreno, îmbogățit apoi și cu porecla Bovina, are pe conștiință – sau ar trebui să aibă – executarea Italiei într`un mod realmente grotesc. E drept, peste 4 ani, italienii aveau să devină campioni mondiali, însă ivorienilor nu le arde acum să viseze cai troieni pe pereți.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.